van Leo van Hoek die in 1996 en 1998 zijn verschenen.
Wilt u toch meer foto's van Crooswijk zien? Koop dan voor 30 euro het fotoboek "Crooswijk in de 20e eeuw"met meer dan 200 foto's van uitgeverij Deboektant dat is verschenen en waaraan ik mijn medewerking als fotograaf heb mogen geven met vele foto's uit de jaren zeventig van de vorige eeuw toen ik werkzaam was voor weekblad De Havenloods.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
Mijn oude Havenloods publicatie uit 1979 over Crooswijk: Hieronder: Mijn pagina grote publicatie uit 1979 verscheen in weekblad De Havenloods met een oplage van meer dan twee miljoen in heel Rotterdam en de Regio Rijnmond.
Goudsebuurt, Dirk Smitsstraat en omgeving
U kunt alle foto's op deze weblog gewoon overnemen voor eigen gebruik en voor historische verenigingen en stichtingen is publicatie alleen toegestaan met bronvermelding: "RotterdamDestijds"Samensteller en rechthebbende: Leo van Hoek.
Hieronder een foto van de Dirk Smitsstraat uit 1947 met op de achtergrond het Goudseplein.
Mijn eigen verhaal in 2011 over de Dirk Smitsstraat waar ik zelf in 1943 ben geboren op nr. 19b. Videofilm gemaakt door Ton Geenen, wijkjournalist in Crooswijk.
Een oude, in slechte staat verkerende buurt, dat was voor de bewoners van de Dirk Smitsstraat, Oudaenstraat, Meermanstraat, Van der Werffstraat en het Goudseplein, na 1945, duidelijk waarneembaar. Deze buurt moest uiteindelijk, omstreeks 1970, worden afgebroken. Zelf woonde ik destijds in de Dirk Smitsstraat op nummer 19b, nabij de Crooswijkseweg. Mijn vader was tramconducteur op lijn 15, die Crooswijk met de Ruigeplaatbrug verbond. Mijn ouders woonden in een kleine, maar gezellige voor-tussen-achter benedenwoning, samen met hun zeven kinderen. Zelf geboren tijdens de oorlog, schiet mij nu weer een liedje te binnen dat wij na de bevrijding op straat zongen: 'Alle NSB 'ers in een harington'. Wij, kinderen, merkten overigens snel de gevolgen van de bizarre oorlogsjaren: de honger en het vele verdriet. Als je destijds via de Meermanstraat naar de Van der Werffstraat liep, kwam je in één grote puinhoop terecht die, bebouwd, eens het hart van Rotterdam vormde. Nog enkele markante gebouwen waren herkenbaar, zoals de gedeeltelijk afgebrande Laurenstoren, die voor ons, jeugdigen, zo'n spookbeeld vormde, dat je er beslist niet alleen naar toeging, verder het Stadhuis en het 'Witte Huis'. Tussen deze puinhopen groeide ik op, bouwde er hutten en zag in de loop der jaren de stad opnieuw herrijzen.
Foto hieronder:
Goudseplein van vroeger met links op de achtergrond de
onvergetelijke Dirk Smittstraat.
Het is bijna niet te geloven hoeveel winkels er in 'onze buurt' waren. De meeste bewoners hadden een 'smalle beurs' en daarom was het niet vreemd om bij een winkelier te gaan 'poffen', wat nu heel netjes kredietverlening wordt genoemd. Vooral bij kruidenier Verbiest, die zijn zaak op de hoek van de Dirk Smitsstraat-Meermanstraat had gevestigd, werd flink 'gepoft'. Zo gebeurde het wel eens, dat er aan het einde van de week geen geld genoeg over was om de 'lei' af te betalen. Dan werd er uitgeweken naar de 'Sparzaak' van Spaan, op de Crooswijkseweg. Hier had men ook, recht tegenover de viszaken van Snoek en Soek, de drogisterij Van Tricht, de sigarenzaak van 'Mooi Weertje' en de manufacturenzaak van Niggelie. Je 'tolde' aan het Van der Werffplein en 'knikkerde' tegen het brandweerhuisje. Films van Tarzan bekeek je in clubhuis 'De Arend de Zeemeeuw'. Brak er in de Maasdambar, aan de Goudserijweg, weer eens een vechtpartij uit, dan liep de hele buurt tehoop. Meestal sneuvelden er etalageruiten van omliggende winkels, als de vechtende massa voorbij trok.
Foto hieronder:
Goudseplein met rechts op de foto van de GoudseRijweg de bekende Maasdambar.
Bij de 'Lekkere Hoek' van Putterse of bij 'Jan Patat' werd gewoonlijk nog even nagepraat, om daarna, thuis, een hoorspel van 'Paul Vlaanderen', 'Pieter Cox' of 'Sprong in het Heelal', op de distributieradio, te beluisteren. Spijkers en schroeven kocht je bij Schaap, aan het Goudseplein en voor de woninginrichting werd bij De Haay gekeken. Tussen de middag liep je langs de Jaminfabriek, waar de bedwelmende chocoladegeur je al van verre tegemoet kwam. Je hoopte dat de meisjes die daar werkten, stiekum, wat van die lekkernijnaar beneden gooiden. In 'De Nieuwe Panden', achter de Goudsesingel, werd in de kelders en plantsoenen, 'schuilee', oftewel 'verstoppertje' gespeeld. Een feestje werd meestal gegeven in het bovenzaaltje van cafe Bravenboer, waar men steevast de aankondigingen ophing van de, populaire, bokswedstrijden van de Fam. Van Klaveren en later Leen Jansen.
Vander Werffstraat met aan de linker zijde de Boksschool van Huizenaar.
In de boksschool van Theo Huizenaar, aan de Van der Werffstraat, boven het Gemeentelijk Badhuis, vonden de trainingen en het wegen van de boksers plaats. Soms werd er eerst nog even 'gewaterd', om op het juiste gewicht te komen. De Veemarkt gaf 'door de weeks' veel drukte in onze buurt. De café's, en die waren er volop, zaten dan 'bomvol'. 'Zeeuwse Anna' had dan veel klandizie. Velen uit onze buurt hadden overigens een 'bijnaam'. Daar raakte je gewoon mee vertrouwd; zoals 'Bal Gehakt', die naast een goede smaak voor jenever graag een hartige hap lustte, 'Snipper-dag', die steeds als hij in de WW belandde voordeed met verlof te zijn. Bij bakker Moes aan de Oudaenstraat was het brood heerlijk vers en de 'bolussen' bij Van Vliet waren een lekkernij. Kapper Van de Hoven zit nog steeds in mijn geheugen gegrift, want zijn 'bloempotcoupe' kostte maar twee kwartjes! Slager Bredewolt was meestal druk in de weer om de vliegen uit zijn zaak te verwijderen en bij strijkerij Vam de Helm stonden de zware strijkijzers op het vuur. Naast de oud papierzaak van De Pauw, aan de Meermanstraat, was een hoefsmid gevestigd. Daar zag je hoe de hoefijzers in het vuur werden verhit en rook je het verschroeiende eelt als de paarden werden beslagen.
(Leo, jongste zoon)
Goudseplein met de gereedschapwinkel van Schaap die ook een timmerbedrijf had in de Dirk Smitsstraat waarin zijn broer werkte.
Foto hieronder: Slagerij Bredewold Dirk Smitsstraat.
Ter afsluiting nog een aantal foto's en een gedicht ter herinnering aan deze oude woonbuurt...